""

Anna Melin och filmen Farväl till Novemberfestivalen!

Helgen vecka 47 arrangeras Novemberfestivalen i Trollhättan. Anna Melin har för andra gången blivit uttagen att representera Region Jämtland Härjedalen i Tungviktsklassen. Filmen Farväl är Annas bidrag, en film som skildrar hennes tankar om sin pappa.

Grattis och lycka till säger vi från Filmpool Jämtland!

Novemberfestivalen är Sveriges nationella arena för unga filmare. Festivalen utgör en unik årlig mötesplats där filmare och publik kan utbyta erfarenheter, vädra åsikter och knyta nya kontakter över ålders- och regiongränser. I år firar Novemberfestivalen 20 år!


 

Festivalen bjuder visning av tävlande filmer, seminarier, face to face med aktuella filmpersonligheter, festligheter och inte minst vid den avslutande prisutdelningen.

Novemberfestivalen föregås av 19 regionala uttagningar runt om i landet och tävlingen utgör en nationell ”final”. Under festivalens tre dagar visas ca 45 av Sveriges bästa kortfilmer gjorda av unga filmskapare. Filmerna tävlar nationellt i klasserna mellanvikt (16-19 år) och tungvikt (20-26 år), ska följa de nationella reglerna och bedöms av en kvalificerad jury. Memfis Film och Svenska Filminstitutet delar ut egna priser.

Några exempel på unga filmare som uppmärksammats som under Novemberfestivalen är de numera väletablerade regissörerna Josef Fares, Nanna Huolman, Jens Jonsson, Teresa Fabik och Andreas Öhman.

Novemberfestivalen arbetar för en nära kontakt med filmbranschen och deltar i internationella nätverk med andra festivaler och forum för unga filmare. Under hela festivalhelgen finns representanter från Svenska Filminstitutet, de regionala uttagningsfestivalerna och andra filmfestivaler på plats. Novemberfestivalen arbetar ständigt med att finna nya visningsfönster för de deltagande filmerna.

Novemberfestivalen arrangeras av N3 Mötesplats för ung kultur, Trollhättans Stad, med stöd av Svenska Filminstitutet, Västra Götalandsregionen och Folkets Hus Kulturhuset.

Det var roligt att min film blev uttagen som Jämtlands bidrag till Novemberfestivalen! Alla former av uppskattning är välkomna när man suttit själv i ett projekt, eftersom man lätt tappar känslan för om det man gör över huvud taget har någon relevans.

Det ska bli spännande att åka till Novemberfestivalen, både för att få träffa andra unga filmarbetare och folk inom branschen, men också för att se hur en film som denna kan stå sig där. Med tanke på att den är ganska smal i en så bred festival.

“Farväl” svävar nog någonstans mellan dokumentär, essä och konstfilm och den skildrar mina tankar till min pappa som jag aldrig kände. I en film som den här handlar det också mycket om att ta något personligt och sedan göra det till något som de flesta kan relatera till eller känna med. Det behöver inte vara berättelsen i fråga som är den enda sanningen, andras upplevelser och känslor som kommer till ytan är minst lika viktiga.

/Anna Melin