Månadens profil december: Anna Erlandsson

Hej Anna Erlandsson!

Hur har du det i ditt filmliv just nu, vad är på gång? Bra. Har flera filmer på gång i olika stadier. Två dokumentärprojekt med Kurt Skog och en dockanimation med Maya Westlund är de jag jobbar mest med. Och några cellanimationer i byrålådan.
Hur kom det sig att du började med film? Jag hade frilansat som tecknare i 16 år och behövde lite kompisar!. Filmpool Jämtland startade då en animationsutbildning där jag kom in. När jag gick Konstfack fanns det möjlighet att lära sig animation men då tyckte jag det var hysteriskt märkligt att någon kunde ens tänka tanken att sitta ett år och göra en minut film. Så fort jag började utbildningen 1998 blev jag helt fast och förtrollad. Tiden är ingenting.
Vilken är den största utmaningen för dig gällande filmproduktion?  Att söka finansiering och formulera idéerna tar väldigt mycket tid men jag stressas mest av efterarbetet och distribution. Själva filmskapandets problem är spännande att lösa. Att det tar lång tid är bara ett ekonomiskt problem. Jag är ganska uthållig och tålmodig i produktionsprocessen.
Ditt bästa filmminne, (gällande egna produktioner)? Givetvis är det när jag fick en Guldbagge för 2004års bästa kortfilm! Men ett ganska kul minne är när jag ett år tidigare fick publikens pris på Göteborgs filmfestival. Jag hade aldrig varit på en prisutdelning (knappt nån filmfestival) och blev helt överrumplad. Jag var den första som fick pris så jag hade ingen att apa efter. Hela ceremonin var på engelska. Jag stod där på scen, såg ut och lät som en algätande akvariefisk. Försökte backa av scen men blev frammotad. Pristagare efter mig var Carl-Johan de Geer som höll att briljant tal på franska, engelska och svenska.
Tips till den som vill bli filmare? Den viktigaste egenskapen är tålamod. Blir det inte klart i år blir det kanske nästa år. Det är bra att ventilera sina idéer med personer man har förtroende för. Både när man kör fast eller för att testa om idéerna håller.
Hur känns det att få alla sina produktioner visade på Kortfilmsdagen den 21/12?  SUPERKUL förstås!!!!