Månadens profil februari: Erik Edler

Månadens profil: Erik Edler

Hur har du det i ditt filmliv just nu, vad är på gång?
Just nu har jag ett gäng bollar i luften, varje torsdag släpper jag en ny sketch, då vi har en humorgrupp som har samarbete med TV4, kallad Jemthumor.
Jag klipper en Vikingfilm vi filmade sommaren 2016, som jag hoppas vi kan tävla eller visa på vissa filmfestivaler nu 2017.
En Westerfilm vi skall försöka filma så fort vi fått godkännande på en location, samt fått tag på alla de skådespelare vi vill ha med oss.
Sen en scifirulle jag jobbat med snart i 3-4 år, där det är mest ett hobbyprojekt där jag försöker hitta lösningar i effekter, i att hitta en nostalgitripp med gammal teknik.

Hur kom det sig att du började med film?
Jag började i gymnasiet då jag flyttade till Sundsvall och hade IT-Media som inriktning, jag träffade nya klasskamrater och en av den är numera min kollega (Oscar Fridh), i vårt handelsbolag Northern Light Pictures.

Vilken är den största utmaningen för dig gällande filmproduktion?
Utmaningen idag är att hitta tid och nya sätt att uttrycka sig, filmens värld ändras ständigt och du måste konstant komma på något nytt och revolutionerande.

Ditt bästa filmminne, (gällande egna produktioner)?
Mitt bästa filmminne är nog min och Oscar Fridhs första kortfilm vi gjorde i Sundsvall som praktiktprojekt hos Ung Film. Filmen heter Nerdbusters och är lik med Ghostbusters fast istället jagar vi nördar som blivit zombies och utrotar dem. Det var ett roligt projekt med klasskamrater, statister och ungfilm. En stund under skolgången man kände att film var riktigt kul

Tips till den som vill bli filmare?
Sluta aldrig tro på dig själv, alla idéer är bra idéer! Allt du lyckas genomföra är unikt. Sen handlar det mest om att få någonting färdigt, inte om det är nog bra, utan att faktiskt göra klart något för att kunna visa det. De är så man blir bättre. De som slutar tror på sig själv eller tycker att deras arbete är för dåligt kommer aldrig lyckas. Många sa till mig att mina filmer inte är nog bra. Jag kan hålla med dem idag, dem filmerna är inte bra, men jag blir bara bättre och bättre, så länge jag håller på.

”Gör man ingenting, händer ingenting”

Missa inte Lördagsöppet på Designcentrum med Erik Edler: Hur blir jag en Youtuber?