Månadens profil mars: Kurt Skoog

Hej Kurt!

Hur har du det i ditt filmliv just nu, vad är på gång?
I höstas blev min film om konstnären Olof Ågren klar efter ett väldigt intensivt arbetsår och just nu håller jag på att göra en DVD av den filmen samtidigt som jag samlar ihop mig och lite smått börjat arbeta på ett par nya projekt. Jag gör research för en ny film om konst och tillsammans med Anna Erlandsson skall det bli en film om jonglering, roliga projekt båda två. Och sen håller vi på med en långkörare, en film om skidans historia. Förhoppningsvis är den klar nån gång 2018. Anna är med på den också och Micke Sundberg.

Hur kom det sig att du började med film?
Jag kan inte säga att det var en enskild orsak eller händelse utan det var något som successivt växte fram. Men om jag måste nämna en särskild orsak så måste det nog bli det år jag gick på Dramatiska Institutet även om det inte var en yrkesutbildning till filmare. Men det året fick mig att se media och olika konstnärliga uttrycksmedel på ett nytt sätt.

Vilken är den största utmaningen för dig gällande filmproduktion?
Att hitta rätt gestaltningsformer för varje nytt projekt, hur storyn ska berättas och med vilka medel. En annan stor utmaning är att ha tålamod och kraft för arbetet med finansieringen. Nästan alltid är det den tyngsta och jobbigaste delen av filmarbetet.

Ditt bästa filmminne, (gällande egna produktioner)?
I mina naturfilmer har jag upplevt flera overkliga och fantastiska möten, bl.a. med ett par smålommar som jag filmade mycket, de häckade i en tjärn nära där jag bor. En film jag gjorde i Moldavien gav minnen som aldrig försvinner, starka möten med människor som levde under svåra omständigheter men som visade så mycket styrka, mod och humor.

Tips till den som vill bli filmare?
Det är aldrig för sent att bli filmare! Jag började göra film relativt sent i livet och ibland har jag önskat att jag hade börjat tidigare. Men samtidigt vet jag att allt annat jag gjort, de olika jobb jag haft, är livserfarenheter som jag har nytta av som filmare. Hela livet är en enda lång filmskola.