Sameblod

Skolbiodagen Östersund 12 april 2017

Välkommen till Biostaden i Östersund, för en dag med samiskt- och ungdomstema.
Dagen är kostnadsfri.

Anmälan: https://goo.gl/forms/XMB93ODlIGzVYuri2

Program

8.30 Kaffe och macka.

9.00 Filmpool hälsar välkomna i stora salongen. Jerker Bexelius, verksamhetschef på Gaaltije, talar om hur skolan kan arbeta mer med samiska frågor.

10–10.30 Laara Persson bor i Valsjöbyn och medverkade i den hyllade dokumentärserien Renskötarna som sändes i SVT i höstas, vi ser en bit ur ett avsnitt och hör honom berätta om produktionen.

10.30–11.30 Arbeta med kortfilmer och TV-serier i skolan! Vi tittar på ett antal aktuella kortfilmer/serieavsnitt på olika teman och diskuterar dessa i mindre grupper utifrån färdiga filmhandledningar och frågeställningar.

11.30–12.00 Presentation av årets bokningsbara skolbiofilmer för respektive årskurs, samt ett antal resurser online där ni hittar lektionsuppläggsförslag för ert film-i-skolan-arbete (källkritik, näthat, självbild, MIK).

12–13.00 Lunch på egen hand.

13.00 Sameblod visas i stora salongen, en stark film om Elle-Marja som går i nomadskola och bestämmer sig för att bryta med sitt sa- miska arv och bli svensk. Det är också berättelsen om Sveriges skamliga koloniala historia, om hemhörighet och utanförskap, hjälteskap och uppror, skam och skuld. En film som berör och upprör och manar till viktiga samtal om individuell och nationell historieskrivning.

Ladda ner filmhandledningen

14.50 Avslutning, tack och hej!