Månadens profil april: Margareta Hallenborg

Hej Maggan!

I år är det 40 år sedan du började jobba på biograf. Hur kommer det sig att du hamnade på Sveasalongen?
Jag hade en kamrat som börjat på Saga, och jag följde med honom dit en kväll, för att se vad det var för något. Då jag frågade om jag också fick börja och lära mig, fick jag Nej, inga tjejer i maskinrummet. Klart jag gick till annan biograf, Sveasalongen, det var inte samma som Saga och en del andra i stan. Där fick jag ett trevligare svar, jag var välkommen och jag blev naturligtvis glad. sedan dess har jag varit den biografen trogen.

Du är ju både biografmaskinist och -föreståndare, dessutom på två biografer, vad är det bästa med ditt jobb?
Jag kan genom mitt arbete på Biostaden se vilka filmer som verkar bäst och drar publik. Det har jag nytta av då jag bestämmer film på Norden bio i Kälarne där jag är biografföreståndare. Jag ser mina två sidor av verksamheten som en tillgång.
Att man får se mycket film, är såklart det bästa med det här jobbet.
Att jag blir inbjuden, i egenskap av biografföreståndare, till andra saker är bara kul.

Vilken är den största utmaningen för dig gällande att driva en biograf?
Att få biografen att överleva, att entusiasmera mina medarbetare i/på Norden bio att fortsätta. Allt arbete drivs ju ideellt och det är Kälarne IK som är huvudman.

Du åker ju över hela Europa för olika biografkonferenser, vart var du senast och vad lärde du dig där?
Jag har varit till Barcelona några gånger och just kombinationen med film och teknik är det bästa med den mässan. Man får se vad som kommer och dessutom är det film och tillställningar hela dagen och kvällen. Heldagar kan man säga. Börjar vid 8 och slutar vid 10-11 på kvällen.

Har du några tips till någon som vill driva en biograf?
Att inte försöka göra allt själv! ta hjälp av dom runt omkring så att alla känner sig delaktiga.

Vilken är den bästa filmen du sett?
Svårt att säga men jag gillade Femte elementet.