Johan Hemmingsson

Månadens profil Johan Hemmingsson

Hur har du det i ditt filmliv just nu, vad är på gång?
Tillsammans med ett produktionsbolag på uppgång söker jag pengar för att utveckla manus till en serie. Det är en historisk berättelse som jag känner väldigt starkt för och hoppas verkligen att vi ska kunna genomföra det här.
Hur kom det sig att du blev manusförfattare?
Det var väl inte manusförfattande i sig som jag drömde om, utan det är själva berättandet. Jag har skrivit så länge jag kan minnas, låttexter, kortare litterära texter och romanmanus. Men när jag bodde i Umeå hittade jag en utbildning, just för manusförfattare inom film och tv. Jag sökte och kom in. Så på den vägen är det.
Vilken är den största utmaningen för dig gällande filmmanus?
Ha ha, att hitta pengar! Nej, skämt och sido. Att bli avlönad är förvisso en stor utmaning, dessutom att hitta ett produktionsbolag som tror på dig och vill satsa på just det du gör. När det kommer till själva skrivandet så är det svåra att vara sina karaktärer trogen, att hitta vettiga hinder för min huvudkaraktär att klättra över. Sedan är det klurigt att skapa trovärdiga historier som griper tag i läsaren och får den att inte vilja släppa manuset. Men å andra sidan är det ju utmaningarna som är det roliga.
Tips till den som vill bli manusförfattare
Var ärlig mot dig själv. Gör det du tror på och vårda det unika i just din röst. Ta inte på dig saker som du inte tror på utan jobba hårt med det som är just du. Om du inte tror på det du gör, kommer ingen annan heller göra det.