""

Anna Melin – månadens profil

Vad betyder film för dig?
Film betyder mycket för mig. Film kan få mig att skratta, gråta, reflektera och relatera. Det kan vara underhållande, trivsamt, tråkigt eller jobbigt. Lite som livet.

Hur har du det i ditt filmliv just nu, vad är på gång?
Just nu står tiden stilla. I mars i år diagnostiserades jag med ME/CFS efter flera månader med bl.a. feber och utmattning. Det finns inga botemedel mot sjukdomen, men just nu testar jag en symtomlindrande behandling. Jag hoppas att jag så småningom kan klippa klart min kortfilm som jag spelade in i oktober 2016 och kanske fortsätta med ett projekt som jag pitchade på Mid Nordic Film Pitch samma år. Sen har jag även en hel drös idéer som ligger och puttrar i huvudet…

Hur kom det sig att du blev filmare?
Redan som liten gillade jag att skapa. Som elvaåring började jag fotografera och på bildlektionerna på högstadiet på Parkskolan gjorde jag en del kortfilmer. Under gymnasiet med inriktning media tillbringade jag de flesta av mina praktiker som fotograf på Östersunds-Posten. Här väcktes en lust att dokumentera och jag kände (lite klyschigt) att alla människor har något att berätta. Ungefär samtidigt började jag hänga på Filmpool. Det var inte förrän ett par år senare jag kom på att jag kunde kombinera mitt filmintresse med min vilja att berätta och dokumentera i bild. När jag tänkte söka Bildjournalistutbildningen på Biskops-Arnö såg jag att de även hade en dokumentärfilmsutbildning. Då var det som att det gick upp ett ljus – självklart skulle jag gå där. Sedan har det bara rullat på.

Vilken är den största utmaningen för dig gällande filmproduktion?
Allt! Nej då. Men väldigt mycket är en utmaning på olika sätt. Det är väl det som på något sätt gör det så roligt och givande, samtidigt som man vissa gånger undrat varför man inte skaffat sig ett “vanligt” jobb istället. Till exempel är det svårt att livnära sig på film. Den största utmaningen med varje filmprojekt är att hitta finansiering, och om man inte har tillräcklig finansiering – att fylla alla roller med sig själv. En annan utmaning på ett mer personligt plan (som jag tror många känner igen sig i) är att jag är min egen största kritiker.

Tips till den som vill bli filmare?
Först och främst, ha tålamod och ge inte upp. Hitta personer du ser upp till och lär dig av dem. Filma mycket och var inte rädd för att göra misstag. Ta kontakt med ditt regionala filmcenter (Filmpool) och var inte rädd för att ställa frågor. Lär dig även om de områden inom film som du kanske är mindre intresserad av. Var ödmjuk och trevlig mot de du möter. Åk på filmfestivaler och se mycket film.