Praktikant på långfilm

Under oktober månad har det pågått långfilmsinspelning i Ytterhogdal. Det är filmen The Fermi Paradox i regi av Patrik Ingvarsson som har spelats in.

Nick Lebedev som tidigare i höst vann den lokala uttagningen till Novemberfilmfestivalen med sin film The Red Ball, har varit med och praktiserat på inspelningen. Här delar han med sig lite av sina erfarenheter.

Eftersom jag tidigare har spelat in kortfilm så var det här med filminspelning inte helt nytt för mig, men det finns såklart skillnader mellan kort- och långfilmsinspelning. Vi har inte varit ett så stort team, men alla som var med var väldigt duktiga på det de gör. Vi hade bra och dyr utrustning och allt kändes väldigt proffesionellt.

Med ett sådant litet team märker man snabbt att filminspelning inte bara handlar om att stå bakom eller framför kameran, alla måste hugga i och det är mycket fysiskt arbete. Det kunde jag verkligen känna i kroppen efter några dagars jobb i rad. Eftersom det är ett tungt arbete att jobba med film blev alla jätteglada när vi hade korta raster med kaffe och bullar. 

För mig har det varit svårt ibland, men samtidigt kul! Många gånger när vi spelade in scenerna fick jag en stark känsla av filmmagi. Att det som spelades in var exakt den känsla som regissören var ute efter och han lyckades förmedla det. Samtidigt, bakom kulisserna kan vad som helst hända, som att det precis bakom skådespelaren ligger en man och äter mat, men som inte syns i kameran.

Personerna i teamet har varit jättetrevliga och positiva. Alla har kämpat på utan några sura miner och vi satte alla de svåraste scenerna. Jag har fått en massa nya tekniska kunskaper och inspiration under den här tiden och jag fick också se och fota norrsken för andra gången i mitt liv. Naturen där vi spelade in var fantastisk. Det har varit en jättefin månad för mig.