Barnens hemliga salong

BARNENS HEMLIGA SALONG håller till i trakterna runt Östersund och är ett platsobundet tillfälligt arrangemang, en händelse främst för barn men även för vuxna. Ett växthus på gatan, nåt spännande att upptäcka, en plats att gå till som inte kostar pengar. Ta del av film, bild, form, fika, fotografi och egen skaparverkstad under två tematiska arrangemang per år. Våren 2019 är temat GRYNING och höstens tema är SKYMNING.

Lördag 18 maj 9.00-14.00.

Det första arrangemanget ger plats för en demokratifråga som i högsta grad rör barn här denna vår. År 2014 kom uppmaningen att ”öppna våra hjärtan”. Många sökte sig hit och många barn fick nya klasskamrater. År 2018 beslutades ”som en effekt av krav på effektivitet och hushållning av resurser” att Migrationsverket skulle avveckla sin verksamhet i länet. 600 asylsökanden ska denna vår på kort varsel flytta härifrån. I närheten av de som direkt berörs, är detta något som indirekt bryr och påverkar ett stort antal barn och klasser. Hur är barnens upplevelse, hur känns den egna möjligheten till påverkan av och och tilltro till systemet?

Barnens hemliga salong # 1 flyttar ut och nedre delen av Tullgatan mellan Storgatan och Köpmangatan är avstängd för biltrafik. Det blir platsbyggda UTSTÄLLNINGSRUM och GRYNINGSVERNISSAGE på gatan med reflektioner från barnen på den numera nedläggningsvarslade Kaxås skola. FRUKOSTPÅSE på morgonen och VÅFFELSTUGA på Tullgatan 6 med möjlighet till KONSTVERKSTAD och LERANIMATION hela dagen + BARNBIO kl 11 och 13 på Regina med två kortfilmspaket på temat!

Ta med barn, barnbarn, vänners barn och kom och häng på gatan, kolla in eller bidra själv. Vi riktar oss till alla men speciellt är detta riktat till barn i låg- och mellanstadieåldern.

Arrangemanget görs i samarbete med Bio Regina, med stöd av Östersundshem, Filmpool Jämtland och Länskulturen J/H och är initierat av Clara Bodén och Helene Gedda.