Region Jämtland Härjedalen

Bokens dag 2022

Möt författarna Malin Persson Giolito, Björn Ranelid, Johan Rundberg, Sanna & Lina El Kott och Karin Härjegård i årets upplaga av Bokens dag på Storsjöteatern i Östersund den 13 oktober!

Bokens dag Östersund arrangeras varje år för att främja litteraturen och läsandet.

Dagen är ett samarbete mellan Biblioteksutveckling region Jämtland Härjedalen, Östersunds bibliotek, ABF Jämtland Härjedalen, Hübinettes bokhandel och Akademibokhandeln.

Bokförsäljning och signering i anslutning till programmet.

TID: Torsdag 13 oktober kl 18.00-21.30
PLATS: Storsjöteatern, Östersund
BILJETT: Förköp via Tickster Länk till annan webbplats.

MER OM FÖRFATTARNA

Malin Persson Giolito

Malin Persson Giolito stora genombrottet kom 2016 med romanen ”Störst av allt” som fått både svenska, nordiska och europeiska priser som bästa kriminalroman. Boken blev också en hyllad TV-serie på Netflix. I år kom hennes sjätte roman, I dina händer, som utspelar sig i slitna förorten Våringe och den rika grannkommunen Rönnviken (båda fiktiva). Där finns pojkarna Billy och Dogge som blir vänner trots allt och som sugs in i gangsterkretsarna.

Björn Ranelid

Björn Ranelid är en författare med stjärnstatus som inte bara skriver – han är också en engagerad kulturdebattör och estradör. Han debuterade som författare 1983 och har regelbundet publicerat sig sedan dess, närmare 40 verk har det blivit. Ranelids böcker präglas av ett vackert och särpräglat språk, ibland kallat ”Ranelidska”. Han har tilldelats ett stort antal priser och utmärkelser. Den senast boken, Min skolfröken skall vara ett frimärke är en skildring av skolan, Malmö och riket Sverige speglad genom lärarinnan Anna Jensen under nästan hundra år.

Karin Härjegård

Karin Härjegård är präst och författare. Debuten kom 2013, med boken ”Den där elden inom”, som handlar om doktorinnan Margareta Klingspor som försakade sin egen läkarkarriär för att följa sin make till Hede där hon skapade otaliga välfärdsprojekt tillsammans med lokalbefolkningen - vattenledningar, tvättstuga, hemvårdarinnor och skolbespisning för barnen. I våras slog Karin Härjegård igenom nationellt med romanen ”Kalbaderskan bland fjällen”, en bok som nominerats till Årets Feelgood. Manus till en uppföljare är redan inlämnad till förlaget.

Johan Rundberg

Johan Rundberg skriver med spänning och komik för barn och ungdomar sedan debuten 2001. Hittills har det blivit ett 20-tal böcker. Spänningsromanen Nattkorpen, som erhöll Augustpriset 2021, är första delen i Månvind och Hoff. Böckerna som berättar om barnhemsflickan Mika och polisen Hoff i 1800-talets Stockholm. Det är ett fattigt, smutsigt och stinkande Stockholm som skildras där livsvillkoren är tuffa, inte minst för barn. Men Mika är en smart och stark deckarhjälte med öga för detaljer, lite som en Sherlock Holmes.

Sanna & Lina El Kott Helander

Tvillingarna Sanna och Lina är bergslöpare på elitnivå. De är också hängivna matlagare - växtbaserad kost är deras filosofi. Sedan våren 2021 har de regelbundet gett ut kokböcker med titeln ”Ät färg spring berg”, med olika undertitlar. Den fjärde boken i ordningen kommer ut i oktober. Sanna och Lina bor i Åre och Östersund, men tillbringar mycket tid på resa under tävlingssäsongen från april till november. Då bor de ofta i sin husbil. Namnet El Kott betyder katten på arabiska. Det kommer från Egypten och härstammar från deras farfar.

(Text från Östersunds biblioteks hemsida)