Region Jämtland Härjedalen
Dans

Yebo yes!

Boka senast 15 maj 2021

Möt dansstilen pantsula från Sydafrika

Med massiv energi, snabba fötter och råstyrka har dansstilen pantsula utvecklats till ett politiskt och socialt uttryck för den svarta befolkningen i de Sydafrikanska kåkstäderna. I YEBO YES! levandegörs dansstilen och fortsätter bära sin historiska kraft ut på de svenska vägarna.

Året var 1950, Sydafrika genomsyrades av rasåtskillnadspolitik och det politiska läget utvecklades snabbt till ett direkt brott mot grundläggande mänskliga rättigheter. Hos den svarta lokalbefolkningen i kåkstäderna växte ett kraftigt missnöje fram och som svar på apartheidregeringens tvångsförflyttningar föddes dansstilen pantsula. Ett koreografiskt språk för att skapa en gemensam identitet och för att uttrycka kritik och sprida medvetenhet om de djupa orättvisorna.

Den förtryckta befolkningen kunde uttrycka sitt motstånd mot regimen genom dansen. Med blixtsnabba steg över marken och intrikata, rytmiska fotarbeten demonstrerade dansarna för övermakten att de var både starka och fria. Att de hade sin egen stil och var färdiga att stå upp för sin kamp. Pantsulan blev snabbt inte bara en dansstil, utan ett språk och en livsstil.

I föreställningen YEBO YES! möter vi fem dansare, Sibusiso, David och Gugu från Sydafrika som alla lever och andas pantsula, samt svenska Theresa och Joanna, freesyledansare, koreografer och grundare av Afia. Tillsammans visar de prov på en dans fylld av energi, impulser och kraft. De utforskar mötet mellan freestyle och Pantsula, mötet med varandra och mötet mellan de olika kulturella uttrycken. Verkets elektroniska musik, tillsammans med dansarnas röster och rytmiska ljud fyller rummet med en progressiv känsla.

Pantsula återberättar en historia som aldrig får falla i glömska. I YEBO YES! levandegörs dess inre kraft och i mötet med gruppens grund i street och freestyle skapas gemenskap och lekfullhet i en föreställning som stannar kvar i dig långt efter applåderna klingat ut.

Medverkande
på scen: Joanna Holewa Chrona, Theresa Gustavsson, David Mokale, Sibusiso Mthembu och Gugulethu Mofokeng
Koreografi: Joanna Holewa Chrona och Theresa Gustavsson
Musik: Yared Tilahun Cederlund
Kostym: Victoria Denise Tcha
Ljus: Erik Wiederheim

Bokning för arrangör

Information om att arrangera

    • Skola: 10-12 år
    • Skola: 13-15 år
    • Skola: 16-19 år
  • Vår 2022

Spelperiod: Vecka 13

Målgrupp: Från 10 år och uppåt

Föreställning
Föreställningen spelas i Östersund.
Programlängd: 55 min

Workshop
Workshop med kort uppvisning kan
bokas av skolor i hela regionen.
Gruppen kommer då ut till skolorna.

Pris
Skolföreställning/workshop
1000-3000 kr

Mer info om vår prissättning

Foto: Zivanai Matangi and Noah Cohen