Region Jämtland Härjedalen
Teater

ALLAN

Boka senast 15 maj 2023

Ett varmt och levande porträtt av mänskan Allan Edwall

ALLAN - För allting stort och starkt är byggt av smulor.

Vi känner honom som den lycksökande drängen Carlsson i Hemsöborna. Vi känner honom som Emil i Lönnebergas gormande far och den sjungande luffare som slår följe med Rasmus. Vi känner honom från Fanny och Alexander, Utvandrarna, Spöksonaten och Limpan. Vi har sett honom på de största teaterscenerna och på nära håll i hans egen källarteater. Vi känner igen hans röst när vi hör den på radio. Vi känner glimten i hans blick. Vi har läst hans böcker, sjungit med i visan om den lilla bäcken som rinner mot stora hav, vi har dansat i en omfamning till hans Dystervals. Men vem var Allan Edwall? Och hur kom han att bli en sån som alla känner igen?

I en arbetarbarack i Hissmofors får Kalle och Magdalena – som folk i byn snart kommer börja kalla kommunist-Magda, sitt första barn. Allan växer upp bredvid pappersmassafabriken, där pappa Kalle eldar kis så att röken bolmar ur fabrikens skorsten och mamma Magda delar ut flygblad om politisk organisering. Fackföreningsrörelsen samlar kraft, slås tillbaka, tar nya tag. I Folkets Hus byggs ett bibliotek där arbetarungarna får läsa teatermanus. Kan framtidsdrömmar sträcka sig bortom den erbjudna tjänsten på massafabriken?

Pjäsen ALLAN är ett varmt och levande porträtt av mänskan Allan Edwall. Och om de själar, sammanhang och tillfälligheter som böjt och format hans väg.

Manus: Elsa Berggren
Regi: Patrik Pettersson
På scen: Andreas Liljeholm och Susanne Ekman Hellström.
Musiker: Carin Blom
Föreställningen är en samproduktion mellan Estrad Norr och Dalateatern.

"I arbetet med pjäsen försöker jag nysta i de trådar som väver en mänskas liv. Hur påverkas vi av grannar, samhälle, klass, ekonomi, kropp, kläder? Förutom en gedigen resaerch och samtal med människor som levt kring Allan har jag också gått på jakt efter Allans egna konstnärliga ton. Jag vill att pjäsen ska genomsyras av hans humor och det där ärliga, kroppsnära.” - Elsa Berggren, dramatiker.

Elsa Berggren har för Estrad Norr tidigare skrivit Hästborttagningen, om ett barn som försöker förfina sig själv genom att resa in i sitt huvud och radera tankar. Turnerade hösten 2021 och våren 2022. Elsa har haft pjäser uppsatta på Teater Västernorrland, Teater Halland, ung scen/öst m.fl samt drivit frigruppen Teaterhjälten. Utbildad vid Stockholms dramatiska högskola (SKH). Söker i sin dramatik efter de otänkta tankarna, söker överraskning och blandar gärna brännpunkt med humor.

Bokning för arrangör

Information om att arrangera

    • Offentlig publik
  • Vår 2024

Spelperioder: Vecka 10-19

Programlängd: ca 90 min

Krav på spelplatsen
Lokal/Scenyta: 5x7 meter
Teknik: 3-fas, 16A
Mörkläggning: Önskvärt

Bygg-/rivtid: 4 tim/2 tim

Pris:
Offentlig föreställning 5000 kr

Allan Edwall. Foto: Arbetet/Bilder i Syd