Region Jämtland Härjedalen
Teater

Norrländsk passion

2014 Ur arkivet

Ett storslaget teateräventyr

Fem norrlandsteatrar samlar sina krafter för att skapa en helkväll med föreställningen NORRLÄNDSK PASSION. Det unika samarbetet ligger bakom en teaterupplevelse förstärkt med dans, ljus, bildprojektioner och musik. Föreställningen spelas i sju städer i norr med premiär 3 maj 2014 i Umeå – Årets kulturhuvudstad i Europa 2014.

I denna stort upplagda teaterföreställning färdas vi från el-konfliktens mörklagda Övertorneå via ett ovanligt, ja på gränsen till otroligt, framgångsrikt callcenter i Bastuträsk till gammgossen Leif utanför Sundsvall som satt igång en rykteskarusell efter sin semester i Thailand. Det sägs att han där träffat kärleken – kan det stämma

Berättelserna vävs samman av musiker och en berättare från Giron Sámi Teáhter och Teater Barda, som bidrar med dans ur sin föreställning De sociala kongresserna. Föreställningen ger en bred, mångfacetterad, allvarlig och humoristisk bild av Norrland idag, här och nu. Vi låter ljuset falla in snett från sidan på olika oväntade sammanhang och situationer och tar temperaturen på en kollektiv norrländsk passion som inte kan beskrivas som något annat än kärv – men het. Med ett passionerat engagemang från ett antal lokala körer faller den sista pusselbiten på plats i den största teaterproduktion som genomförs under Kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014.

Berättelserna som NORRLÄNDSK PASSION bygger på är nyskrivna av unga dramatiker: Camilla Blomqvists "Måste hem innan det blir mörkt" från Norrbottensteatern, Therese Söderbergs "Rykten på bygden" från Teater Västernorrland/Scenkonst bolaget och Gustav Tegbys "Vi besvarar ditt samtal så snart vi kan" från Västerbottensteatern. Föreställningens regissör Olle Törnqvist har fogat samman valda delar till ett underhållande och engagerande kollage.

Norrländsk passion 2014. Foto: Patrick Degerman

Medverkande

Bearbetning & regi: Olle Törnqvist
Grundmanus: Camilla Blomqvist,
Therese Söderberg & Gustav Tegby.
Idé Bardas dans: Henrik Ögren & Camilla Edfalk Almgren
Koreografi Barda: Camilla Edfalk Almgren
Dramaturg: Mikael Olsson
Kompositör: Cay Nyqvist
Koreografi Norrländsk passion: Camilla Edfalk Almgren
Scenografi: Johanna Mårtensson
Scenografiassistent: Helena Weegar
Projiceringar: Oskar Wirén Tjärner
Ljuddesign: Urban Wirén
Ljusdesign: Maria Ros Palmklint

Medverkande teatrar: Västerbottensteatern
Norrbottensteatern
Estrad Norr
Teater Västernorrland
Giron Sámi Teáhter

Fotograf: Patrick Degerman