Region Jämtland Härjedalen

UR ARKIVET

Teater

Nu är du Gud igen

2018 Ur arkivet

Oväntat möte mellan två 12-åriga pojkar och Gud

Nu är du gud igen hade premiär på Tavelbäcksskolan den 1 mars 2018. Föreställningen turnerade därefter på skolor runt om i Jämtland Härjedalen.

– Om Gud fanns skulle Gud visa sig i TV eller på en Youtubekanal. ”Tjena, nu ska jag berätta varför det finns krig och efter reklamen tänkte jag göra lite mirakel.”

– Men Gud kanske inte vill att man ska veta så säkert.

– Eller så finns han inte….

När lektionerna pågår är skolkorridoren ett mellanrum, en icke-plats. Här möts två pojkar, båda har blivit utslängda från varsin religionslektion. De känner inte varandra men har en tydlig bild av vem den andra är, i alla fall på utsidan. I normala fall skulle de två inte ha något att säga varandra.

Den ena killen är skolans hårding, han blir ofta utslängd från lektionen, den här gången har han hävdat att han är bättre än Gud. Den andra killen tillhör ett populärt kompisgäng, han har aldrig lämnat lektionen förut, men kunde inte vara kvar den här dagen, då ingen fattade hans smarta fråga: Varför finns Gud?

Vad vill ni berätta med den här föreställningen?
– Föreställningen handlar om ett ofrivilligt möte, som till en början skaver och irriterar. Men omständigheterna gör att de båda pojkarna hittar igenom alla lager av yttre olikheter och vågar se och lyssna på varandra, på riktigt. De upptäcker att likheterna är större än olikheterna, och det skapar empati och förståelse, säger Karin Holmberg, regissör.

– Religion blir en ingång i att prata om filosofi, rädslor och ensamhet för de här killarna. Föreställningen handlar egentligen inte så mycket om Gud, snarare om vad man gör man om man behöver prata med någon om viktiga saker, säger Tomas Engström som spelar en av killarna.

Vad hoppa ni att barnen tar med sig efter att ha sett föreställningen?
– Att det viktigaste är att man är schysst mot varandra! Våra karaktärer kan vara ganska hårda mot varandra i föreställningen, men samtidigt handlar allt om att man får ha den åsikt, den stil, det intresset eller den tro man själv vill, berättar Tomas Engström.

Nu är du gud igen 2018. Foto: Sandra Lee Pettersson

Medverkande

Manus: Anders Duus
Regi: Karin Holmberg
På scen: Robert Fransson & Tomas Engström
Scenografi/Kostym: Suzane Crepault
Teknik: Anders Rudolfsson
Producent: Christina Seldahl Lindgren
Fotograf: Sandra Lee Pettersson