Region Jämtland Härjedalen

UR ARKIVET

Teater

Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå

2022 Ur arkivet

Om osanningar på nätet, fejkade berättelser och vikten av källkritik

Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå är ett samarbete mellan Estrad Norr och Teater Västernorrland. Föreställningen hade urpremiär 9 oktober i Sundsvall och spelades i Västernorrland hösten 2021. Våren 2022 turnerade föreställningen i Jämtland Härjedalen, främst på skolor men även offentliga visningar.

Vad händer när vi skapar oss en egen bild av verkligheten baserad på fragment?

Magda måste ta sig till Skåne. Där finns Eddie – drömkillen hon träffat online, som plötsligt hintat om att han tänker begå självmord.

Bo-Göran har precis hånats i sociala media. Hans kommentar ”JA SKITER I ATT DET ÄR FEJK DET ÄR FÖRJÄVLIGT ÄNDÅ!” om en satirartikel pekas ut som oerhört korkad. Nu är han på väg till jobbet men vill egentligen inte dit.

Precis när Bo-Göran ska svänga i en korsning ser han något. En flicka. Hon står vid vägkanten och liftar. Säger att hon till varje pris måste till Skåne. Kan han hjälpa henne?

I en kvick föreställning om förhastade slutsatser och längtad verklighet följer vi Magda och Bo-Göran på deras resa söderut. Ryktena sprider sig snabbt över nätet. Var är Magda? Är hon kidnappad? Lever hon ens?

Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå undersöker människors dragning till att skvallra och gadda ihop sig i avsaknad av källkritik och ansvar. Föreställningen är skriven av Manda Stenström, fritt efter Jack Werners succébok.

På scen
Jens Wieselblad Nilsson, Miriam Forsberg, Amanda Kilpeläinen Arvidsson

Produktion
Manus: Manda Stenström, fritt efter en bok av Jack Werner
Dramaturg: Alexandra Loonin
Regi: Karl Seldahl
Scenografi/Kostym: Lotta Nilsson
Maskdesign: Jessica Hedin
Ljusdesign: Erik Nordlander
Ljuddesign: Hugo Therkelson
Förlag: Colombine

Foto: Lia Jacobi

Nypremiär på Estrad Norr 8 februari 2022. Digital livestreamad föreställning och eftersamtal med Manda Stenström, manusförfattare, Karl Seldahl, regissör och Jack Werner som har skrivit boken Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå.