Region Jämtland Härjedalen

UR ARKIVET

Teater

Elefantmannen

2023 Ur arkivet

Om sökandet efter mänsklig värdighet

Elefantmannen och sökandet efter mänsklig värdighet

England 1862, i en tid då människovärde står lågt i kurs när gasräkningen ska betalas, föds Joseph Carey Merrick. Som barn utvecklar han ovanliga missbildningar vilka inom några år leder till en kraftigt deformerad kropp. Efter moderns bortgång blir Joseph utsparkad på gatan och tvingas hanka sig fram som ”Elefantmannen”, monstret på en förbjuden freakshow. Ödet griper in när läkaren Frederick Treves en dag stöter på den svårt utsatte Joseph och tar med honom till The Royal London Hospital.

Elefantmannen är fritt baserad på den verkliga historien om Joseph Merrick och är en fri tolkning av händelserna som beskrivs i läkaren Frederick Treves bok The Elephant Man and Other Reminiscences, som gavs ut 1927.

Dramatiseringen görs i samarbete med Teater Barda med forskningsfokus på frågorna: Vad är normalitet? Vad är människovärde?

Elefantmannen 2023. Foto: Jörgen Vikström

Elefantmannen 2023. Foto: Jörgen Vikström

Elefantmannen 2023. Foto: Jörgen Vikström

Världssuccén The elephantman

Historien om Elefantmannen har mött stora framgångar när den återberättats världen över, prisad både som Broadway-succé med artister som David Bowie och Bradley Cooper i titelrollen. Joseph Merrick nämns också i sånger av flera artister och är med som bifigur i flera filmer. Den mest ihågkomna filmen om Joseph Merrick kom 1980, regisserad av David Lynch.

Vad är det som gör att denna historia fortsätter att fascinera oss? Som spegel av vårt samhälle, en länk mellan nu och då, väcker den nyfikenhet och de tidlösa och mest svåra frågorna: Hur skapar vi ett mer rättvist samhälle? Kan man vara god utan att göra det på bekostnad av någon annan? Vad är en ”normal” människa?

Elefantmannen påminner oss om FN:s förklaring av de mänsklig rättigheterna från 10 december 1948, och hur viktiga de fortfarande är. Inte minst denna:

Artikel 22
"Var och en har, i egenskap av samhällsmedlem, rätt till social trygghet, och är berättigad till att de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter som krävs för hävdandet av hans eller hennes människovärde och utvecklingen av hans eller hennes personlighet, förverkligas genom nationella åtgärder och mellanfolkligt samarbete i enlighet med varje stats organisation och resurser."

Spelperiod

Premiär: 15 mars 2023.
Turné: Spelade på skolor i Jämtlands län fram till 27 april 2023. Offentliga föreställningar i Östersund, Bräcke och Hackås.


Elefantmannen och sökandet efter mänsklig värdighet. Bild: Helena Uggla

Medverkande

Manus och regi: Karl Seldahl
På scen: Ruben Lopez, Frida Liljevall,
Bianca Halvarsson Wedin, Anja Dyrting,
Christine Berglund, Camilo Pizarro, Erik Persson,
Sebastian Bergström, Maria Eurenius,
Johanna Balsjö, Camilla Edfalk och Barbro Skalman.
Inspelade röster: Kajsa Linderholm & Ulf Löwenhielm
Scenografi och kostymdesign: Helena Uggla
Musik och ljuddesign: Hugo Therkelson
Maskdesign: Anna Olofson
Ljusdesign och teknik: Anders Rudolfsson
Mönsterkontruktion: Sanna Bodén
Sömnad: Astrid Larsson Lindh
Snickeri: Lars Ericsson
Rekvisita: Johan Andersson och Helena Uggla
Dekormåleri: Bror Högbom
Scenarbete: Camilla Edfalk och Barbro Skalman
Affischbild: Helena Uggla
Foto och trailer: Jörgen Vikström
Kommunikatör: Nina Fridell
Scenkonstpedagog: Linnea Lundberg
Producent: Tomas Nyqvist
Ekonomi: Christina Seldahl Lindgren
Verksamhetsledare Teater Barda: Camilla Edfalk
Assistent Teater Barda: Barbro Skalman
Scenkonstchef: Malin Hülphers

Teater Barda är en scenkonstgrupp där skådespelarna består av personer med funktionsvariationer. Gruppen vill skapa kvalitativ scenkonst som på ett seriöst sätt framhäver skådespelarnas färdigheter som scenkonstnärer och samtidigt integrerar dem i ett professionellt yrkesliv. Läs mer om Teater Barda

Ruben Lopez, foto: Jonas Jörneberg

Ruben Lopez spelar Joseph Merrick i Estrad Norrs uppsättning Elefantmannen våren 2023.
Ruben har tidigare arbetat som skådespelare på bl.a. Dramaten, Helsingborg Stadsteater och Folkteatern i Göteborg. Ruben syns just nu i Netflix - serien Kärlek & Anarki i regi av Lisa Langseth.

Frida Liljevall, foto: Jonas Jörneberg

Frida Liljevall medverkar i Elefantmannen som har premiär på Estrad Norr våren 2023.
Frida har tidigare arbetat som skådespelare på bl.a. Kompani1 Teater, Sudden Art, Teater Brigaden och Teater Iris. Frida har också nyligen gått en masterutbildning på Stockholms Dramatiska Högskola.