Region Jämtland Härjedalen

Ur föreställningen Memory 2019. Foto: Sandra Lee Pettersson

Musikteater

Musikteatern vid Estrad Norr producerar främst musikteater för barn och unga. I vårt uppdrag ingår, genom Norrlands Nätverk för Musikteater och Dans, att erbjuda våra föreställningar i samtliga fyra norrlandslän. Det är ett stort geografiskt område att turnera i vilket kräver stor flexibilitet, handlingskraft och vilja, men även smarta bygglösningar för alla våra produktioner.

Opera för vuxna har en lång tradition och många verk att välja på, men barnoperor finns det inte så många av. Vi vill gärna bidra till utveckling i genren. I första hand sätter vi upp egna produktioner där föreställningen byggs från grunden, nästan uteslutande med nyskriven musik. Frilansande musiker, sångare, dansare och skådespelare anställs utifrån den produktion som är planerad.

Musikteatern vid Estrad Norr har funnits sedan 1997 och firar hela 25 år 2022.

Aktuella produktioner 2022

Musikteatern samt teatern vid Estrad Norr har producerat scenkonst i länet under 25 år! Det firar vi med jubileum och gemensamma föreställningar i maj 2022.

2022 producerar vi ”Elden inombords” för målgruppen 10-12 år. Ett nyskrivet verk av Olle Sundström. En genreflytande opera om bränderna i Amazonas, övernaturliga krafter, och oväntad vänskap. Planerad urpremiär oktober 2022.

Även en pedagogisk film spelades in under 2021 och kommer delas med skolorna i pedagogiskt syfte som en förberedelse inför föreställning. Filmen berättar om hur en musikteater/opera blir till. Vilka yrken finns där. Vad gör en scenograf? Hur länge måste man öva?

Tidigare produktioner

Bland de produktioner som Estrad Norr har turnerat med kan nämnas: Plupp – om de osynliga på fjället, Hattstugan, Karlsson på taket, Pelle Svanslös, Skuvle Nejla, Barberaren i Sevilla, Trots, Pinocchio, Leksaksaffären och Adjö Herr Muffin. I arkivet hittar du alla Musikteaterns tidigare produktioner.

Samarbete/samverkan

Musikteater vid Estrad Norr har ett uppdrag att turnera med musikteater för barn och unga i samtliga fyra norrlandslän genom Norrlands Nätverk för Musikteater och Dans (NMD) Länk till annan webbplats.

Janke och Monika Musikteater

Janke är konstnärliga ledare och Monica är producent på musikteatern. Foto: Sandra Lee Pettersson

Senast uppdaterad: 2022-01-25