Region Jämtland Härjedalen

Ur föreställningen Memory 2019. Foto: Sandra Lee Pettersson

Musikteater

Musikteatern vid Estrad Norr producerar främst musikteater för barn och unga. I vårt uppdrag ingår, genom Norrlands Nätverk för Musikteater och Dans, att erbjuda våra föreställningar i samtliga fyra norrlandslän. Det är ett stort geografiskt område att turnera i vilket kräver stor flexibilitet, handlingskraft och vilja, men även smarta bygglösningar för alla våra produktioner.

Opera för vuxna har en lång tradition och många verk att välja på, men barnoperor finns det inte så många av. Vi vill gärna bidra till utveckling i genren. I första hand sätter vi upp egna produktioner där föreställningen byggs från grunden, nästan uteslutande med nyskriven musik. Frilansande musiker, sångare, dansare och skådespelare anställs utifrån den produktion som är planerad.

Musikteatern vid Estrad Norr har funnits sedan 1997 och firar hela 25 år 2022.

Aktuella produktioner 2021

2021 producerar vi två föreställningar: ”Adjö Herr Muffin” för förskola och lågstadiet under våren, samt ”De som kom över havet” hösten 2021. Den senare produktionen är ett nyskrivet verk av Johannes Pollak, komposition och Carin Pollak, libretto. Föreställningen kommer ha urpremiär oktober 2021.

Även en pedagogisk film spelas in under året. Filmen vänder sig i första hand till vår unga publik. Hur gör man en musikteater/opera? Vilka yrken finns där? Vad gör en scenograf? Hur länge måste man öva?

Tidigare produktioner

Bland de produktioner som Estrad Norr har turnerat med kan nämnas: Plupp – om de osynliga på fjället, Hattstugan, Karlsson på taket, Pelle Svanslös, Skuvle Nejla, Barberaren i Sevilla, Trots, Pinocchio, Leksaksaffären. I arkivet hittar du alla Musikteaterns tidigare produktioner.

Samarbete/samverkan

Norrlands Nätverk för Musikteater och Dans (NMD Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.)

Janke och Monika Musikteater

Janke är konstnärliga ledare och Monica är producent på musikteatern. Foto: Sandra Lee Pettersson

Senast uppdaterad: 2021-01-29