Region Jämtland Härjedalen

Gruppen "Var är mormor?" består av Viola Martinsson, Julia Schabbauer, Anna Malmström och Anna Möller.

Estrad Norr satsar på gästande husensemble

Frilansande musiker ska få möjlighet till fördjupat konstnärligt arbete genom att anställas som husensemble hos oss under 6 månader. Vår första husensemble blir gruppen ”Var är mormor?” som flyttar in våren 2022.

Hösten 2020 anordnade vi en digital audition där totalt 22 musikensembler från hela Sverige sökte vår utlysning om husensemble. I fyra dagar satt en jury och läste ansökningar, lyssnade på inspelningar och intervjuade samtliga sökande. Det var en genomgående hög musikalisk nivå på alla sökande. Juryns beslut landade till sist i att erbjuda en nystartad konstellation vid namn ”Var är mormor?” att bli vår första husensemble.

– Wow! Det här är vi glada för! Vi ser otroligt mycket fram emot att komma till Estrad Norr med vår musik och att få möjlighet att utveckla hela tre produktioner som alla ska få möta publik. Lyxigt!, tycker Viola, Julia, Anna och Anna som utgör gruppen ”Var är mormor?”

Estrad Norr har en lång historia med fasta musikensembler genom Länsmusiken, Regionmusik och längre tillbaka Militärmusiken. Med tiden har branschen blivit betydligt rörligare med stora krav på genrebredd, med följden att frilansande musiker numera är våra främsta partners. Vår ambition är att även denna grupp bör få möjlighet till fördjupat, undersökande arbete och lite längre anställningar. Därför driver vi numera reguljärt till exempel ett frilansresidens. Med husensemblen går vi vidare i den riktningen och väljer att erbjuda halvårskontrakt till en grupp varje år. Till dessa anställningar söker ett stort antal mycket kvalificerade grupper vilket tydligt visar vilket behov som finns. Det stärker oss också i vårt vägval – att försöka hitta nya former att samarbeta med frilansande musiker.

Husensemble våren 2022: "Var är mormor?"

Gruppen "Var är mormor?" består av Viola Martinsson, Julia Schabbauer, Anna Malmström och Anna Möller. Fyra färgstarka musiker med en egen karriär inom fälten jazz-, folk-, och pop. De har spelat tillsammans i ett flertal produktioner och sammanhang, men detta blir första gången gruppen samlas under gemensamt bandnamn i denna konstellation. Den något udda instrumentsättningen med fioler, klarinetter, trummor och sång bjuder in till en spännande och genrebred musik, där lekfullhet och råhet är ledorden.