Region Jämtland Härjedalen

Trio Katastrofa. Foto: Valmar Voolaid

Antagna grupper till frilansresidenset 2022

Estrad Norrs residensprogram inom folk- och världsmusik erbjuder två frilansgrupper per år möjlighet att vistas i Jämtland för att arbeta fram ett konsertprogram av hög kvalitet.

Under hösten 2020 tog vi emot hela 67 ansökningar till residensprogrammet 2022. Tillsammans med en referensgrupp har vi läst och lyssnat igenom allt som inkommit, och vi kan konstatera att flertalet ansökningar håller en hög konstnärlig nivå. Valet var alltså inte enkelt den här gången, men nu står det klart vilka två grupper som har erbjudits residensplatserna 2022: Trio Katastrofa och Trio el Gancho.

Våren 2022: Trio Katastrofa

Trio Katastrofa spelar folkmusik från främst Bulgarien, Slovenien och Norden, blandar friskt och bygger sina arrangemang på gemensam repertoar genom mångårigt samspel, stor portion improvisation och humor!

Sofia Högstadius, fiol & sång.
Matija Solce, dragspel & sång.
Stefan Hedborg, trummor & sång.

Trio el Gancho. Foto: Jonathan Bondesson

Hösten 2022: Trio el Gancho

Trio el Gancho är tre musiker, tre instrument, tre stilar - spanskt, kurdiskt och svenskt - som väver en musikalisk fantasivärld som rör sig från det sprakande festliga till det högtidligt eftertänksamma.

Mukryan Abubakr, cello & fiol.
Jonathan Bondesson, flamencogitarr.
Kim Persson, folkflöjter & subkontrabasflöjt.


Ny möjlighet att söka frilansresidens flyttas fram ett år

Coronapandemin har medfört inställda turnéer för två av våra frilansresidens, Trio Törn våren 2020 och Kongero våren 2021. Vi har nu erbjudit grupperna att fullfölja sina residens under 2023. Ny möjlighet att söka till residensprogrammet blir det därför tidigast till hösten 2022, och då gäller det ansökan till frilansresidens 2024. Mer information om detta går vi ut med på hemsida och sociala medier när det närmar sig.

Läs mer om Estrad Norrs frilansresidens inom folk- och världsmusik