Region Jämtland Härjedalen

Skådespelarna Ulf Evrén & Ulf Montan laborerar med hästdockor skapade av Jens Gustavson & Sally Langford.

Estrad Norr sätter upp Hästborttagningen

I höst sätter Estrad Norr upp Hästborttagningen, en nyskriven pjäs för barn i lågstadieåldern av dramatikern Elsa Berggren. Under två dagar i maj samlades produktionens konstnärliga team på Estrad Norr för att utbyta idéer, laborera med dockor och titta på scenskåpet, vår mobila scen, där föreställningen ska spelas.

- De här två dagarna har varit väldigt betydelsefulla för mig och hela teamet. Det känns lyxigt att få komma hit och testa idéer kring dockor, scenografi, kostym och hästar i ett tidigt skede, berättar Roger Westberg, föreställningens regissör.

Roger Westberg ska regissera Hästborttagningen som har premiär på Estrad Norr hösten 2021. Foto: Nina Fridell

Roger Westberg jobbar till vardags som konstnärlig ledare för Boulevardteatern i Stockholm, och sedan ett par år tillbaka ingår han även i Estrad Norrs konstnärliga råd. För tre år sedan pitchade Elsa Berggren manuset för konstnärliga råd och Roger fastnade direkt för det.

- Berättelsen var galen, rolig, spännande och så rätt! Jag har själv tre döttrar som har varit hästtjejer och ridit. Jag kände igen den tematiken, liksom utmaningar och svårigheter i skolan där alla ska passas in och stöpas i samma form. Jag kände direkt att den här föreställningen måste vi göra!

Repetitionsarbetet påbörjas på allvar i början på september med planerad premiär 21 oktober. Därefter ska föreställningen turnera i Estrad Norrs mobila scenskåp. Just nu har 76 föreställningar bokats av skolor runt om i Jämtland Härjedalen.

Vad kommer barnen att möta när de kliver in i scenskåpet i höst?
- En lekfull och spännande föreställning med sprudlande scenografi och kostym. Det kommer att vara en fröjd för ögat. Rörelser och rytm, musik som är virvlande, glad och positiv.

Vad hoppas du att barnen tar med sig från föreställningen?
- Budskapet att man får vara den man är. Det handlar inte om bra eller dålig skola…
Och jag hoppas att dom får skratta jättemycket. Och det kommer dom att göra, för de här skådespelarna är så roliga och känner sin målgrupp så väl. Med mim och dockor skapar de hela världar med sina kroppar, säger Roger Westberg.

Medverkande

Roger Westberg, regi
Urban Hedin, kostym och musik
Lina Söderberg, skådespelare
Ulf Evrén, skådespelare
Ulf Montan, skådespelare
Jens Gustavson, scenografi/attribut
Sally Langford, attribut
Anders Rudolfsson, ljus/teknik
Emma Hake, mask
Christina Seldahl Lindgren, producent
Linnea Lundberg, dramapedagog

Lina Söderberg, Ulf Evrén, Roger Westberg, Sally Langford, Jens Gustavson, Ulf Montan och Urban Hedin.

Docklab med hästar på Estrad Norr maj 2021. Foto: Nina Fridell.