Region Jämtland Härjedalen

Bild ur föreställningen 1-2-3 jag är inte mé. Foto: Göran Strand

Föreställning om demokrati spelas på förskolor

Föreställningen 1-2-3 jag är inte mé repeteras just nu på Estrad Norr. Det är en rörelsebaserad teaterföreställning om demokrati, som ska spelas för förskolebarn runt om i länet.

I föreställningen får vi möta fyra figurer i spektakulära, egenartade kostymer. De har olika sätt att vara, olika viljor och känslor. någon är blyg, någon nervös, någon överpeppad och ”för mycket” Genom lek möts de och försöker förstå varandra.

– I den här föreställningen är vi fyra figurer, men det kunde också ha varit fyra planeter eller fyra bakterier som möttes och behövde förhålla sig till varandra, säger Jakob Olausson, skådespelare.

Föreställningen vill undersöka och belysa vad det innebär att vara del i en grupp, och del i en demokrati. Vem blir du när du möter andra? Hur ska vi göra när alla ska vara med och bestämma? Får du säga nej när alla andra säger ja?

Vi kan inte välja vilka vi möter, men vi kan förhålla oss och förstå saker om oss själva och andra, vi kan vara nyfikna och öppna för mötet.

– Det här är inte en föreställning med ett traditionellt narrativ. Det handlar mer om en fysisk sensation. En scen kan t.ex. se ut så här: Två figurer lutar sig mot varandra, de delar balanspunkt. De är beroende av varandra, Vad betyder det? Säger Martin Hasselgren, regissör. Kan vi ge varandra det förtroendet?

Arbetet startade redan under sen höst 2021, och har präglats av ett sökande. För Teater Barda, som medverkar i föreställningen, är det helt nytt att jobba med mim, därför har det varit extra viktigt att låta processen ta tid. Karaktärerna har skapats längs vägen, genom improvisation, lek och workshopande. Det är egentligen först nu som det börjar bli tydligt vad det är vi kommer att få se i föreställningen.

- Mötet mellan skådespelarna är det vi bygger föreställningen på. Vi är alla personligheter och det har präglat vad föreställningen blir.

Rörelsebaserad teater är till sin natur demokratisk eftersom den kommunicerar oberoende språk, ålder eller kulturell härkomst, menar Martin Hasselgren. Föreställningen 1-2-3 jag är inte mé bygger på, och upplevs genom rörelser, musik och visuella kostymer. Det du som publik förstår och uppfattar med din kropp är alltid rätt.

– Jag hoppas att barnen kan identifiera sig med figurerna i föreställningen. Att de känner igen hur saker känns och relaterar till egna känslor. Att de känner och förstår med kroppen.

Föreställningen har premiär 15 mars och kommer därefter att spela för ca 25 förskolor runt om i Jämtland Härjedalen.

Medverkar i föreställningen gör Johanna Balsjö, Maria Eurenius och Erik Persson från Teater Barda, samt Jakob Olausson som är utbildad mimskådespelare.

Manus/regi: Martin Hasselgren
Scenografi/attribut: Jens Gustavson
Kostym: Tove Berglund
Komposition: Magnus Larsson

Text: Nina Fridell