Region Jämtland Härjedalen

Anna Malmström, Viola Martinsson, Julia Schabbauer och Boel Mogensen. Foto: Privat

Tack till vår husensemble

Hela våren har vi haft ett husband på Estrad Norr. De har skapat en barnföreställning om känslor och en musikföreställning med historier från sina egna mormödrar. De har spelat närmare 45 föreställningar runt om i länet – på skolor, äldreboenden och för offentlig publik. Stort tack för den här tiden!

Hur har det varit att turnera i Jämtland?
– Det som har gjort starkast intryck på mig är alla de som är engagerade i bygdegårdar och arrangerar konserter och mötesplatser som är öppna för alla. Det har också varit väldigt fint att möta elever på skolor och besöka olika typer av äldreboenden. Många fina och inspirerande möten helt enkelt, säger Julia.

– Jag tar med mig en genomgående känsla av kulturens vikt i samhället. Att se hur vi med hjälp av musik och dramatik berört, upprört och fått kontakt med barn och äldre i hela länet. Många av de barn vi träffat har aldrig sett ett levande instrument eller en föreställning på scen på grund av pandemin. Det har varit häftigt att få introducera dem för en helt ny typ av upplevelse, berättar Boel.

– Jag har hela tiden haft känslan av att det vi gjort har gett ett intryck hos publiken och att vi har bjudit publiken på något de inte visste att de ville ha. Det är den bästa känslan jag vet, säger Anna.

– Vi har träffat många, främst på äldreboenden där vi spelat, som tyckt det är kul att vi använder Jamska, det finns en önskan om att det ska leva kvar. Det är något jag själv också tycker är viktigt, så det har varit fint att se, berättar Viola.

Vad tar ni med er från tiden på Estrad Norr?
– Som grupp har vi verkligen fått tid att jobba ihop oss den här våren. Det har varit spännande, utmanade, roligt och väldigt utvecklande. Vi har skapat något helt nytt! Barnföreställningen Klara, färdiga, glad! vill vi ta vidare och fortsätta att turnera med på andra platser i landet, berättar Viola.
– Jag tycker att det är coolt att Estrad Norr vågat satsa på oss, ett band med en ganska udda sättning som utmanar publiken.

Estrad Norrs husensemble 2022:
Viola Martinsson, sång
Anna Malmström, klarinett
Boel Mogensen, kontrabas
Julia Schabbauer, slagverk