Region Jämtland Härjedalen

Trio el Gancho på Estrad Norr hösten 2022. Foto: Nina Fridell

Trio el Gancho skapar ny musik

Höstens frilansresidens på Estrad Norr är i full gång och efter bara några dagar har Trio el Gancho skapat flera nya låtar, bland annat en som fått namnet “Frösövals”.

Trion beskriver sig själva som ett riktigt världsmusikband, men med ett helt eget sound där alla låtar filtreras genom deras respektive instrument och musiktradition; nordiska folkflöjter, flamencogitarr samt orientalisk cello och fiol. Uttrycket i musiken varierar mycket och de gillar att överraska, både varandra och publiken, genom att alltid bjuda på något som är lekfullt och annorlunda.

– Vi låter inte som något annat. Vi låter som Trio el Gancho, och det soundet har uppstått utifrån vilka personer vi tre är, säger Jonathan, som spelar flamencogitarr i gruppen.

Vad arbetar ni med under ert residens på Estrad Norr?
Den här möjligheten som vi har fått är fantastisk! Att bara få tid tillsammans, sitta ner och testa grejer och leka fram ny musik. Jag är imponerad, jag har inte haft den möjligheten tidigare som frilansmusiker, berättar Mukryan.
På bara tre dagar har vi skapat 6 helt nya låtar, fortsätter Kim.

Ett frilansresidens på Estrad Norr innebär att gruppen har betald reptid samt tillgång till replokal och boende i Östersund under två veckor. Därefter erbjuds de en turnéperiod i Jämtland Härjedalen och något av de övriga Norrlandslänen.

Vistelsen i Jämtland har redan satt avtryck på skapandet och gett namn till en av gruppens nya låtar.

När vi kom upp till Östersund i början på veckan tog Monica [producent på Estrad Norr] med oss på en biltur ut på Frösön, där man såg fjällen och landskapet, vi höll på att smälla av för det var så vackert! Nu har vi faktiskt döpt en av de nya låtarna till “Frösövals”, berättar Kim.

Vad förväntar ni er av kommande turné?
Vi är så glada över den här tiden och ser fram emot att möta publiken med vårt nya material. Det hjälper oss att utveckla låtarna ännu mer, och efter turnéperioden ska vi gå in i studion och spela in vår andra skiva!

Trio el Gancho

Mukryan Abubakr, cello och fiol
Kim Persson, folkflöjter
Jonathan Bondesson, flamencogitarr

Trio el Gancho kommer att turnera på skolor i Jämtlands län vecka 43. En offentlig spelning ges på Scenkonstverkstan i Östersund den 27 oktober kl 19.00.

Text & foto: Nina Fridell