Region Jämtland Härjedalen

Bobbo Jäderfeldt tilldelas Region Jämtland Härjedalens arbetsstipendium i scenkonst 2022. Foto: Stefan Åhman

Årets scenkonststipendium till Bobbo Jäderfeldt 

Regionala utvecklingsnämnden beslutade under tisdagen att dela ut tre arbetsstipendier på vardera 60 000 kronor. Stipendiaterna är Bobbo Jäderfeldt scenkonst, Anders Ramsell bild- och formkonst samt Sara Strömberg litteratur.

Region Jämtland Härjedalens arbetsstipendier syftar till att möjliggöra för professionella författare, bildkonstnärer och verksamma inom scenkonst att under en viss tid kunna ägna sig åt och utveckla sitt konstnärliga arbete. Stipendiaterna ska vara bosatta och/eller huvudsakligen verksamma i Jämtlands län.

– De professionella kulturskaparna utgör kärnan i ett rikt kulturliv. Med arbetsstipendierna vill vi stötta och synliggöra länets kulturskapare och erbjuda dem möjlighet att utveckla sitt konstnärskap, säger Elise Ryder Wikén (M), Regionala utvecklingsnämndens ordförande.

Motivering scenkonst

Bobbo Jäderfeldt är en spännande särling i scenkonstfältet med uttryck som mentalism, hypnos, magi och jonglering. Tekniker som han i olika former gärna delar med sig av till både barn och vuxna. Utmaningar är förstås en självklar del av cirkusgenren och 2020 tog han världsrekord i att jonglera bakom ryggen. Men även om en sådan prestation värderas högt så tycks kommunikation med publiken vara det som lockar honom mest när han arbetar fram sina föreställningar. Drivkraften är att underhålla, men hans artisteri berör och rymmer ett brett känslospektrum såväl som skickligt hantverk.

Region Jämtland Härjedalen vill med arbetsstipendiet uppmuntra Bobbo Jäderfeldt i sitt arbete med att utveckla sitt konstnärskap och sceniska uttryck. Utdelning av stipendiet sker i samband med julkonserten ”I väntan på Sjulsmäss” den 23 november.

Läs om samtliga stipendiater här