Region Jämtland Härjedalen
Publicerad 22 september 2022

KulturCrew - arrangörsläger för unga. Foto: Nina Fridell

Arrangörslägret KulturCrew lockar många

Den 24–25 september arrangerar Estrad Norr, Riksteatern Jämtland Härjedalen och Hemslöjdskonsulenterna KulturCrews andra utbildningshelg i Jämtland Härjedalen. I år med rekordmånga anmälda – 55 stycken ungdomar mellan 12-18 år från Kärlarne, Bräcke, Strömsund, Åre och Sikås samlas i våra lokaler i Östersund för att utbildas i olika delar inom arrangörskap.

KulturCrew är från början en norsk modell inom skolan som används för att skapa elevinflytande rörande kulturarrangemang i skolan. 2015 startade projektet i Skåne och har sedan dess spridit sig till drygt 14 regioner i landet. I Jämtland Härjedalen är projektet inne på sitt tredje år. Syftet med KulturCrew är att öka ungas delaktighet inom kultur så att fler unga i regionens kommuner ska kunna arrangera och ta del av kultur.

– Vi är glatt överraskade att vi nästan har tredubblat antalet deltagare i år! Vi hoppas att det kommer leda till en massa kulturarrangemang som ungdomarna kommer att stå värdar för inom kort, säger Marie Haglund verksamhetsledare Riksteatern Jämtland Härjedalen och projektledare för KulturCrew.

Under arrangörslägret kommer ungdomarna få lära sig mer om projektledning och arrangörskap samt prova på olika workshops såsom filmskapande, scenteknik, teater och slöjd. Storsjöyrans VD Andréa Wiktorsson och Sofie Sillrén, press och kommunikation, håller en inspirationsföreläsning. Dessutom föreläser barnrättsstrategen Sylvia Carlsdotter om barnkonventionen och ungas delaktighet och inflytande kopplat till KulturCrews verksamhet.

KulturCrew Jämtland Härjedalen arrangeras på Kulturen och Estrad Norr och är ett samarbete mellan Riksteatern Jämtland Härjedalen, Hemslöjdskonsulenterna och Estrad Norr.