Region Jämtland Härjedalen

Gustav Kling klädd som Evert (Byalagets ordförande) i "Råmeo och Julia". Bilden är tagen strax efter en föreställning vid Stenbrottet i Marieby en fin sommarkväll 2011. Foto: Christina Seldahl Lindgren.

Vi minns Gustav Kling

Gustav Kling, grundare av Länsteatern i Jämtland, har gått bort. Den 16 november somnade han in efter en lång tids sjukdom.

Gustav Kling vurmade för att alla som ville skulle ha möjlighet att ta del av teater. Han startade Länsteatern i Jämtland Härjedalen 1997, först som ett etableringsprojekt på tre år innan det blev en fast teater. Gustav jobbade som chef för Länsteatern/Estrad Norr från 1997 till och med februari 2013. Han var också initiativtagare till Teater Barda i samarbete med Östersunds Kommun.

Turnerandet var en viktig del av verksamheten för Gustav, att komma ut på små platser och erbjuda teater för alla. Han var stolt över att ha utvecklat Teater Barda, som han menade gjorde skillnad på riktigt.

Gustav medverkade själv i flera av teaterns uppsättningar under åren. Här syns han på en bild från Teater Bardas ”Råmeo och Julia” 2011.

Som kulturpolitiker och tidigare ordförande i Landstings- och Regionstyrelsen blir beskedet om Gustav Klings bortgång ett oerhört tråkigt besked. Gustav höll alltid vår länsteater främst även i lägen där ekonomin kunde vara tuff.
Gustav var en stark personlighet, med en bestämd vilja att scenkonsten skulle finnas för alla i vårt län. För honom var ingen uppsättning för liten det viktiga var kvalitén oavsett om det handlade om vuxen- eller barnteater. Jag har svårt att hitta någon som så tydligt ville gestalta människor i deras vardag, men också hur förutsättningarna kan vara att leva i ett glesbygdslän. Gustavs budskap var tydligt och för det minns vi och tackar honom, säger Robert Uitto, Kultur och regionpolitiker.

Vila i frid Gustav.