Region Jämtland Härjedalen

Skolbio

Skolbio eller Film i skolan är ett sätt för lärare och elever att arbeta med film som verktyg för ett breddat lärande om sig själva och sin omvärld.

Svenska Filminstitutet stödjer filmpedagogiskt arbete i skolor och kommuner över hela landet. Syftet med filmpedagogik är att stärka barns och ungdomars möjlighet till kvalitativa filmupplevelser, deras möjlighet att fördjupa sina kunskaper om film och att själva uttrycka sig med rörliga bilder. Hos Svenska Filminstitutet Länk till annan webbplats. finns mer information om det stöd som kommuner och skolor kan söka för Film i skolan. Länk till annan webbplats.

Varje år tar Filminstitutet fram Filmhandledningar Länk till annan webbplats., ett studiematerial som vägleder det pedagogiska arbetet med film i klassrummet och stimulerar till relevanta samtalsämnen och övningar.

Vad får visas i skolan?

TV-program
Får ses direkt av skolklassen, men inte kopieras utan tillstånd för senare visning.

DVD-filmer
Får visas i klassrummet om det finns institutionell visningsrätt, men du får inte hyra eller köpa film privat och visa den om ni inte har fått tillstånd till detta.

Filmpool har filmer på DVD med visningsrätt som ni kan låna till er skola.

Din lokala biograf kan hjälpa dig att boka film till skolbio, annars så kontaktar du distributören direkt och bokar filmen.

Det finns en rad med leverantörer som distribuerar film till skolor. Kontakta oss så kan vi hjälpa er att välja!

Vi på Filmpool hjälper gärna till att guida er vad det gäller Skolbio. Vi kan hjälpa er med filmval och koppla dem till skolplanens mål.

Hör av er till: anna.vidmark(@)regionjh.se eller på 063-146734.

Senast uppdaterad: 2024-02-12